Ο "υγρός χρυσός της Μεσογείου", σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που έδωσε ο Όμηρος στο ελαιόλαδο, προέρχεται από την έκθλιψη του καρπού της ελιάς και θεωρείται δομικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, παγκόσμιο πρότυπο υγιεινής διατροφής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) και φαινολικά συστατικά.
Με ιστορία αρχαιότερη από την ανθρώπινη και ταύτισή της σαν σύμβολο νίκης, ειρήνης, υγείας και μακροζωίας, η ελιά ήταν επόμενο ότι θα έδινε "χυμό" με πολλαπλές χρήσεις και οφέλη για τον άνθρωπο.
Το ελαιόλαδο, εκτός από τρόφιμο πρώτης ανάγκης, έχει χρησιμοποιηθεί στην πάροδο των ετών και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι σήμερα, για φωτισμό, παραγωγή αρωμάτων, συντήρηση τροφίμων, μέσο αντιμετώπισης οξείδωσης των μετάλλων, καθώς και για θρησκευτικούς, θεραπευτικούς και αισθητικούς σκοπούς.
Ο θρεπτικός πλούτος μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φαινολικών συστατικών και βιταμινών του προσδίδουν σπουδαίες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες.
Ευρωπαϊκές μελέτες και έρευνες ("Μελέτη των 7 Χωρών, Dr. D. Kromhout" και "Eurolive, 2006"), έχουν αποδείξει τα παρακάτω οφέλη για τον άνθρωπο:
- Μείωση παραγόντων που ευθύνονται για καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Προστασία από γαστρεντερικές παθήσεις.
- Θεραπευτικές ιδιότητες σε εγκαύματα.
- Πόνους στομάχου.
- Αντιμετώπιση υψηλής αρτηριακής πίεσης.
- Αντιμετώπιση χοληστερίνης.
- Μείωση συγκέντρωσης λίπους στο ήπαρ.
- Προστασία από προβλήματα καθυστέρησης ανάπτυξης και διαταραχών μεταβολισμού.