ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ

Παραλιακή πόλη, βορειοδυτικά της Κρήτης που χαρακτηρίζεται από τυπικό μεσογειακό κλίμα - ζεστό και ξηρό τους θερινούς μήνες, ήπιο τον χειμώνα. Οι αναφερθείσες συνθήκες είναι οι ιδανικότερες για την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων και τον εμπλουτισμό του Κρητικού ελαιολάδου με τα ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

Η ιστορία του κρητικού ελαιολάδου χάνεται στα βάθη εκατοντάδων ετών και η απαρχή της τοποθετείται στην εποχή των αρχαίων Μινωϊτών. Στα ανάκτορα της Κνωσού ανακαλύφθηκαν ευρήματα της 4ης π.Χ. χιλιετηρίδας, όπως πιθάρια αποθήκευσης ελαιολάδου, ενώ η οικονομία του νησιού από το 2000 π.Χ. στηρίζονταν στην καλλιέργεια της ελιάς και την εμπορία του ελαιολάδου στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα βόρεια παράλια της Αφρικής και την Μ.Ανατολή, καθιστώντας τους Κρητικούς τους πρώτους εξαγωγείς ελαιολάδου.

Η περιοχή των Χανίων παράγει περίπου 30.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 75% είναι εξαιρετικά παρθένο.
Απόδειξη των εκατοντάδων ετών παράδοσης και ιστορίας στην ελαιοκαλλιέργεια αποτελούν τα υπεραιωνόβια μνημειακά ελαιόδεντρα του  νομού και μάλιστα, ορισμένα έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO σαν μνημεία παράδοσης. 

Η ελληνική μυθολογία συνδέει τον ευλογημένο καρπό της ελιάς με την Κρήτη καθώς σαν τόπος γέννησης της θεάς Αθηνάς, κόρης του Δία και πρόσωπο ταυτισμένο με την ελιά λόγω του αγώνα με τον θεό Ποσειδώνα για το όνομα της πόλης των Αθηνών, αναφέρονται οι όχθες του ποταμού Τρίτωνα στην Κρήτη.

 

 ELMAR CRETE

Κοιμητηρίων 5, Καλοχώρι
Τ.Κ. 57009
Δήμος Δέλτα, Νομός Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310 755173 / Φαξ: 2310 754306
info@koko.gr

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ